NIEUWSBERICHT – Op 28 januari jl. stuurde minister Van Hijum een brief naar de Tweede Kamer. Daarin reageert hij op het rapport van de commissie OCTAS en op diverse moties. Uit de brief blijkt dat de minister inzet op uitwerking van variant 1 uit het OCTAS rapport. Deze variant beschrijft een vereenvoudiging van de huidige arbeidsongeschiktheidsregelingen voor werknemers, en adviseert een aparte arbeidsongeschiktheidsregeling voor zelfstandigen. De overige varianten van de commissie OCTAS, onder andere over een basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden, neemt de minister mee als ‘inspiratie voor de lange termijn’. De minister kiest daarmee een soortgelijke route als zijn voorgangers.
VZN concludeert op basis van de kamerbrief dat er voor zelfstandigen op korte termijn weinig concreets is. De enige zekerheid die zij hebben is dat ze voor 2030 niets van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeven te verwachten. De negatieve oordelen van Belastingdienst en UWV ten aanzien van de uitvoerbaarheid van de conceptwet BAZ (Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen), in combinatie met de ongewisse uitkomsten van de beoogde versimpeling van de wet WIA, maken de toekomst van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers hoogst onzeker.
Een collectieve basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden zou een echte hervorming zijn van ons arbeidsmarktstelsel. Dit blijkt echter wederom politiek onhaalbaar, getuige de kamerbrief. Tegelijkertijd is werken als zelfstandige ‘here to stay’. Daarom is het wat VZN betreft zaak om op korte termijn te regelen dat zelfstandigen hun ondernemers- en sociale risico’s zelf goed kunnen gaan afdekken. Wachten op vereenvoudiging van de WIA en uitvoerbaarheid van de BAZ gaat daarvoor te lang duren. Zelfregulering kan uitkomst bieden.
VZN-voorzitter Van de Ven: “Stimuleer zelfstandigen tot het zelf opbouwen van een brede bedrijfsbuffer, door fiscale ondernemersvoorzieningen gericht hiervoor in te zetten. Daar kun je nu al mee beginnen. En als men die buffer dan niet alleen kan aanwenden voor het regelen van een voorziening voor arbeidsongeschiktheid maar ook voor vraaguitval en inkomen voor later, sla je meteen meerdere vliegen in één klap”. Daarnaast vraagt VZN aandacht voor oplossingen die zzp’ers helpen voorkomen en begeleiding bieden bij uitval. Want voorkomen is beter dan genezen.
VZN heeft deze ideeën nader uitgewerkt in het Manifest ‘Werken aan duurzaam ondernemerschap’ en gaat er verder over in gesprek met het ministerie.