Steeds meer zelfstandigen worden geraakt door de verscherpte aanpak van schijnzelfstandigheid. Zelfstandig ondernemers zonder personeel met unieke kennis, die opdrachten verrichten met een resultaatverplichting en een duidelijk begin en eind hebben, merken dat opdrachtgevers ook hun opdrachten stopzetten uit angst voor naheffingen.

Belastingdienst: er verandert weinig
Dat deze zelfstandigen volgens de huidige regels ook na 1 januari 2025 prima zouden mogen doorwerken als zzp’er, doet er niet toe. De Belastingdienst bagatelliseert het effect van het opheffen van het handhavingsmoratorium op de wet DBA. De fiscus zegt dat de controles na 1 januari niet geïntensiveerd worden omdat er geen extra inspecteurs worden ingezet. Daarmee zou er volgens de Belastingdienst maar weinig veranderen.

Opdrachten stoppen
Dat laatste is pertinent onjuist. De onwetendheid en/of koudwatervrees van opdrachtgevers draait namelijk echte zelfstandigen nu al de nek om. Want ongeacht of opdrachtgevers volgend jaar daadwerkelijk gecontroleerd worden, durven organisaties het werken met zzp’ers nu al niet meer aan. Dat komt door de zeer onduidelijke grens tussen schijnzelfstandigheid en echte zelfstandigheid. Allerlei zzp-opdrachten worden uit voorzorg al gestopt. Ook die van de échte zelfstandigen. De aanpak van schijnzelfstandigheid schiet daarmee zijn doel ver voorbij.

Onderscheid de échte zelfstandig ondernemers
VZN-voorzitter Cristel van de Ven vraagt voor deze nijpende situatie aandacht in het tv-programma EenVandaag. Van de Ven: “Wij horen van veel zzp’ers dat opdrachtgevers hun opdrachten stopzetten uit angst voor problemen met de Belastingdienst. Dit horen we ook van zzp’ers die écht duidelijk als ondernemer werken.” Ook waarschuwt ze voor een waterbedeffect wanneer zzp-constructies in 2025 worden ingewisseld voor uitzend- en detacheringsconstructies. Zelfstandigen leveren zo autonomie en grip op werk en leven in. En opdrachtgevers moeten dieper in de buidel tasten voor flexibele inzet van gespecialiseerd personeel. Dit moet stoppen!

Kijk en luister hier hoe Van de Ven het onderwerp belicht.