PERSBERICHT
Leidschendam, 7 september 2024 | ‘Dat het kabinet niet doof blijkt voor geluiden uit de markt doet ons deugd, maar het gebaar om het eerste jaar geen (vergrijp)boetes op te leggen is onvoldoende om opdrachtgevers en zelfstandigen de duidelijkheid te verschaffen die nodig is om met elkaar te kunnen blijven samenwerken.’, aldus VZN-voorzitter Cristel van de Ven in reactie op de brief van het kabinet over de opheffing van het handhavingsmoratorium Wet DBA.

Aanbod kabinet
In de brief die het kabinet vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde staat dat de beoogde handhaving op de schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari aanstaande gewoon zal worden ingevoerd, maar dat er wel een overgangsjaar komt. Dat betekent dat zowel opdrachtgevers als zelfstandig ondernemers nog geen boete krijgen als ze kunnen bewijzen dat ze stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. Wel kunnen ze een naheffing of een verzuimboete (als er te laat wordt betaald) krijgen. Het kabinet meent op deze manier ‘het goede gedrag’ afdoende te belonen.

Onrust in de arbeidsmarkt
Het voornemen van de Belastingdienst om de handhaving op oude wetgeving toch door te zetten zorgde al voor veel onrust in de markt, vergelijkbaar met de situatie in 2016. In toenemende mate worden de opdrachten van zelfstandigen nu al niet meer verlengd, omdat opdrachtgevers het risico van boetes niet willen riskeren. Het beperkte gebaar van de regering dat geen boetes worden opgelegd is volgens VZN niet voldoende om de onrust uit de markt te nemen. Gevreesd wordt dat de krapte op de arbeidsmarkt zich hierdoor zal verscherpen.

Gerichte handhaving op basis van duidelijke wetgeving
VZN nam donderdag deel aan het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de opheffing van het handhavingsmoratorium. Daarin pleitte de zelfstandigenkoepel voor gerichte handhaving op basis van duidelijke regelgeving. Dat schort er nu aan omdat de nieuwe wet die in de maak is, de conceptwet VBAR, nu nog voor advies bij de Raad van State ligt. ‘We handhaven de gedane oproep om de ‘R’ uit die conceptwet te lichten’, aldus Van de Ven. ‘Die staat voor rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst en kan snel worden ingevoerd, zodat daar handhaving op kan plaatsvinden. Dan komt er de gewenste duidelijkheid. Met een focus in de handhaving op de lage tarieven, kan de rest van de conceptwet dan in de prullenmand.’

Stimuleer duurzaam zelfstandig ondernemerschap en voer bedrijfsbuffer in
Eerder dit jaar riep VZN het kabinet in een Manifest al op om meer werk te maken van het stimuleren van duurzaam zelfstandig ondernemerschap. Daarin is ondermeer de invoering van een verplichte brede bedrijfsbuffer voor zelfstandig ondernemers bepleit. ZZP’ers kunnen die buffer aanwenden voor meerdere sociale en ondernemersrisico’s, om bijvoorbeeld AOV-premies te betalen, om vraaguitval op te vangen, een oudedagsreserve op te bouwen en kwalificatieveroudering tegen te gaan.